Hamilelik ve Yüzme
Hamilelik ve Yüzme
Hamilelik ve yüzme başlığı altında sizlere hamilelik öncesi sırası ve sonrasında spor yapmanın bir takım faydalarından bahsedeceğim.
Kadınların hamilelikte spor yapıp yapamayacağı kesinlikle sınırlandırılamaz. Hamilelik fizyolojik bir olaydır. Bu neden ile hamile olana bedensel uygulamanın zararlı olduğu söylenemez. Hamilelikte spor yapmanın düşük tehlikesine yol açacağı konusunda genel bir kanı vardır. Ancak tehlikeli olan gebelik durumunda spor katalizör bir rol oynayabilir. Bunun ile birlikte çok şiddetli fiziksel ve mental travma beklenmeyen düşüklere neden olabilir. Özellikle sıçrama, zıplama ve şiddeti yüksek koşuların düşük riskini arttırdığına inanılır. Bunun ne derece doğru olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Normal şartlarda sportif uygulamalar gebeliğin seyri ve doğum işlevi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Hamileler için özellikle yüzme çok yararlı bir spor olarak kabul edilir. Günlük yaşamların da hafif şiddetli egzersiz yapan kadınların gebeliklerinin rahat geçtiği, düşüklerin ve prematüre doğumların daha az görüldüğü bilimsel olarak vurgulanmaktadır. Ayrıca egzersiz yapan kadınların doğumdan sonra da daha çabuk toparlandıkları tespit edilmiştir. Yalnız maraton gibi iç ısıya etki eden sporlar fetusu etkileyerek anormalliklere neden olabilir. Bunun yanı sıra gebelikten önce yapılan sportif aktivitelerin hamileliğe olumsuz bir etkisi yoktur.
Gebelikte Antrenman
Ağır olmamak kaydı ile bisiklet, yüzme gibi sporlar anneye ve bebeğe yararlı olabilir. Ancak bebeğe zararlı olabilecek temas sporları tavsiye edilmez. Uygulama fazla kas kitlesini içermeli, ritmik ve aerobik nitelikte olmalı, vücut ıssını arttırmalıdır. Yoğun yüklenme düşüklere ve erken doğumlara neden olabilir.
Gebeliğin 5. ayından itibaren yapılacak cimnastik ve pilatesin yararlı olduğu konusunda görüş birliği vardır. Gebelikte düşük riskinin en fazla olduğu dönem 3. ay civarıdır. Bu dönemde aşırı faaliyet ve egzersizden kaçınmak gerekir. 28. haftadan sonra uterusun büyümesi sonucu iç organlara ve akciğerlere baskı ortaya çıkar ki bu durum performansı azaltıcı bir etkidir.
Doğumdan sonra da annenin amaca uygun sportif uygulamalar (Pilates, yüzme vb.) yapması gerekir. Bu uterusun toparlanmasını kolaylaştırır. Ancak birkaç ay süreyle ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir. Bazı sporcularda doğumdan sonra doğumdan önceki döneme göre bir performans artışı görülmüştür. Ağır alıştırmalara çocuk sütten kesildikten sonra, pelvis ve karın kasları kuvvetlendikten sonra devam edilmelidir. Bütün risklere karşın gebeliği boyunca antrenmanlara devam ederek sağlıklı doğum yapan ve gebelikleri sırasında madalya kazanan sporculara da rastlanılmaktadır.
Hamilelik esnasında egzersizlere başlamadan önce doktorunuz ile görüşünüz. Doktorunuz onaylar ise egzersizlere başlayınız.